Το Τσεπέλοβο

Tο μεγαλύτερο σε πληθυσμό από τα Ζαγοροχώρια

Το Τσεπέλοβο, το μεγαλύτερο σε πληθυσμό από τα Ζαγοροχώρια, βρίσκεται 49 χλμ. (40’) από την πόλη των Ιωαννίνων σε υψόμετρο 1100 περίπου μέτρων. Υπήρξε η έδρα του Δήμου Τύμφης πριν τον Καλλικράτη αλλά παραμένει το πιο ζωντανό χωριό όλου του Ζαγορίου και με την σπουδαιότερη ιστορία ίσως από όλα τα υπόλοιπα.

Η ιδιαίτερη πετρόκτιστη αρχιτεκτονική του το καθιστά παραδοσιακό οικισμό, ενώ πολλά από τα κτίρια του θεωρούνται διατηρητέα. Η κεντρική πλατεία του χωριού (100μ. απο τον ξενώνα) με τους δύο επιβλητικούς πλατάνους να τη σκιάζουν και το μεγάλο πέτρινο καμπαναριό προσφέρεται για χαλάρωση ή αναψυχή. 

Επιπλέον στην πλατεία δεσπόζει ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου, χτισμένος το 18ο αιώνα, με τις εντυπωσιακές αγιογραφίες να τον στολίζουν από το 1786. Λίγο πριν την είσοδο του χωριού βρίσκεται και η πέτρινη Μονή του Αγίου Ιωάννη Ρογκοβού που χρονολογείται από το 1028 με καλοδιατηρημένες αγιογραφίες αλλά και ξυλόγλυπτα. 

Το Τσεπέλοβο είναι ο τόπος καταγωγής της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη αλλά και του Δημήτριου Μυράτ, ενώ εκεί βρίσκεται και ο τάφος του ποιητή Ιωάννη Βηλαρά που είχε επιλέξει ως τόπο διαμονής το χωριό στα τελευταία χρόνια της ζωής του. Το νεόδμητο δημαρχείο του χωριού μετά τη μεταφορά του δήμου λόγω Καλλικράτη έχει διατεθεί στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με αποτέλεσμα πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα να διεξάγονται στην περιοχή.

Σήμερα το Τσεπέλοβο είναι το πολυπληθέστερο χωριό του Ζαγορίου και ένας από τους πιο αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς. Μπορεί και παρέχει όλα όσα χρειάζεται ένας επισκέπτης της περιοχής διότι είναι το καλύτερο «ορμητήριο» για τα αξιοθέατα του Ζαγορίου. Η περίφημη χαράδρα του Βίκου είναι λίγο πριν το χωριό, ενώ η διάσημη κορυφή Γκαμήλα(2497 μ.) είναι ψηλότερά του. Στην πορεία προς την κορυφή βρίσκεται στα 2200μ. η Δρακόλιμνη, μία αλπική λίμνη στην οποία ζουν οι αλπικοί τρίτωνες, μικρές σαλαμάνδρες που μοιάζουν με μικρούς δράκους. Στη διαδρομή από Ιωάννινα προς Τσεπέλοβο και λίγα χιλιόμετρα πριν την άφιξη, συναντάται η περισπούδαστη παλαιά «γέφυρα του Κόκκορη» που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ζαγορίτικης γεφυροποιίας.

Η τουριστική περίοδος του χωριού έχει επιμηκυνθεί τα τελευταία χρόνια και δεν περιορίζεται μόνο στο χειμώνα όπως παλαιότερα. Το Δεκαπενταύγουστο γίνεται ένα 3ήμερο μεγάλο πανηγύρι, ενώ νωρίτερα διοργανώνεται και μεγάλος Υπερμαραθώνιος ανωμάλου δρόμου με αφετηρία και τερματισμό το Τσεπέλοβο.

Εύκολη Πρόσβαση

Ένας προορισμός για όλο το χρόνο

Η πρόσβαση στο Τσεπέλοβο είναι εύκολη καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ακόμα και κατά τη χειμερινή περίοδο.

Aπό Αθήνα

Η απόσταση οδικώς από Αθήνα είναι 470 χλμ. (6 ώρες περίπου) αλλά υπάρχει και αεροπορική σύνδεση με καθημερινές πτήσεις από το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.

Από Θεσσαλονίκη

Από Θεσσαλονίκη και μέσω της Εγνατίας οδού το Τσεπέλοβο απέχει 311 χλμ. (3 ώρες περίπου).

Start typing and press Enter to search

Μετάβαση στο περιεχόμενο