Το Ζαγόρι

Συνώνυμο με τη γαλήνη, την αρμονία, το κάλλος.

Το μαγευτικό Ζαγόρι βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων και απαρτίζεται από 46 διασκορπισμένα χωριά στους πρόποδες της Πίνδου. Καλύπτει μια έκταση 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και χωρίζεται σε 3 γεωγραφικά τμήματα, το Δυτικό το Ανατολικό και το κεντρικό Ζαγόρι, πλούσια σε φυσική ομορφιά και σημαντική ιστορία.

 

Το όνομα Ζαγόρι προέρχεται από τη Σλαβική πρόθεση Zaπου σημαίνει “πίσω” και το ουσιαστικό gora που σημαίνει “βουνό”. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία στην αρχαιότητα η περιοχή ήταν γνωστή ως “Παροραία”, δηλαδή η περιοχή που κρυβόταν πίσω από τα βουνά. Κρυμμένη ανάμεσα στο Σμόλικα, το Μιτσικέλι και την επιβλητική οροσειρά της Τύμφης ανακαλύπτει κανείς τη γραφικότητα και τη γοητεία της φύσης, στοιχεία που αποτελούν πόλο έλξης τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

Τα λιθόκτιστα σπίτια, τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα τοξωτά γεφύρια, οι αγέρωχοι πλάτανοι, οι πέτρινες βρύσες, οι ιστορικές εκκλησίες, η βαθιά χαράδρα του Βίκου, τα δροσερά νερά του Βοϊδομάτη είναι λίγα από τα αμέτρητα δώρα ενός μοναδικού προορισμού που μπορούν να εντυπωσιάσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Το Ζαγόρι είναι συνώνυμο με τη γαλήνη, την αρμονία, το κάλλος. Σου διεγείρει την περιέργεια να το εξερευνήσεις, να ζήσεις την ατέλειωτη μαγεία του,να νιώσεις δέος και υπερηφάνεια για αυτό το σπάνιο δημιούργημα της μητέρας φύσης.

Start typing and press Enter to search

Μετάβαση στο περιεχόμενο